Hyperlink1 Hyperlink2 Hyperlink3 Contact  

Knuffels in de Klas is een project voor de onder en middenbouw van het primaire onderwijs.

Maak van je beer een kikker. voor de onderbouw

De doelstelling is om kinderen kennis te laten maken met toneel spelen met gebruik van poppen, hun éigen poppen. Wat gebeurt er als jouw eigen lieve konijntje ineens een heel vervelend beest is. Kunnen we dat ook spelen. En jouw knuffel kan plots ook hele andere dingen.

...mijn beer is een vlinder, hij kan vliegen!

Hoe beweegt een kip, hoe loopt hij, wat voor geluid maakt hij. Wat gebeurt er als een kikker blaft als een hond. Samen gaan we uitzoeken hoe we het beste van onze knuffel een toneelspeler maken.

Voorop staat het plezier vinden in het verbeelden van verschillende dieren en karakters en dit bewust doen met een pop die iets heel anders voorstelt. Veel kinderen vinden het fijn om toneel te spelen maar tegelijkertijd is het eng om dit voor de hele klas te doen. Met poppen lukt het meestal wel.

 

Kan Ken een meisje zijn. voor de middenbouw

Bij de middenbouw gaan we een stapje verder. Weer met gebruik van hun eigen poppen gaan de kinderen aan de hand van een bekend verhaal rollen invullen. Uitzoeken wat het verschil is tussen Blauwbaard en de Molenaar. Hoe lopen ze, hoe praten ze, met wat voor stem, hoe kun je emoties laten zien met een pop. Kan Ken inderdaad ook een prinsesje spelen?

 

Een vorm van deze workshops is ook bijzonder geschikt voor studenten van de Pabo en eigenlijk iedereen die met kinderen werkt. Wat kun je de kinderen laten doen. Hoe breng je je verhaal over. Kinderen zijn vaak heel vertrouwd met poppen en geven hun diepste geheimen prijs aan een pop waar ze verder niemand iets van durven of willen zeggen.